img

img

Thursday, March 19, 2015

SAD pozdravile jačanje partnerstva Srbije i NATO

SAD pozdravile jačanje partnerstva Srbije i NATO

Sjedinjene Američke Države pozdravile su finalizaciju srpskog Individualnog akcionog plana partnerstva sa NATO (IPAP) i posetu ministara spoljnih poslova i odbrane Srbije Ivice Dačića i Bratislava Gašića sedištu saveza u Briselu, objavljeno je u Vašingtonu.
Gašić, Dačić i Stoltenberg
Na redovnom brifingu za novinare portparol Stejt Departmenta Džen Psaki izjavila je juče da finalizacija akcionog plana predstavlja "značajan korak u jačanju saradnje NATO-a i Srbije".

Ona je dodala da je Srbija od 2006. važan član programa Partnerstvo za mir, te da će stupanje na snagu Individualnog akcionog plana o parnterstvu omogućiti Srbiji da unapredi saradnju sa NATO na pitanjima od uzajamnog interesa.

Srbija je stupanjem na snagu IPAP ušla u novu fazu odnosa sa NATO, rekli su ministar spoljnih poslova Dačić i ministar odbrane Gašić nakon susreta sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Dačić je novinarima u sedištu NATO u Briselu rekao da niko ne može da promeni ono što se desilo pre 16 godina kada je NATO bombardovao Srbiju, ali da to ne bi trebalo da bude prepreka za gradnju partnerskih odnosa u budućnosti.
"Naš zajednički interes je stabilnost u regionu, da budemo partneri i da obezbedimo mir u regionu", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da IPAP otvara mogućnost saradnje Srbije i NATO na mnogim poljima, uključujući i oblast nauke, javne diplomatije i učešća u međunarodnim mirovnim akcijama.

Ministar Gašić je rekao da je IPAP još jedna stepenica u saradnji Srbije i NATO.
"To je najviši stepen saradnje s NATO koji može da ostvari zemlja koja nije članica", kazao je Gašić.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/543826/SAD-pozdravile-jacanje-partnerstva-Srbije-i-NATO 

No comments:

Post a Comment