img

img

Thursday, March 19, 2015

Nikolić ide kod Putina, EU i SAD ga bojkotuju


Nikolić ide kod Putina, EU i SAD ga bojkotuju

Tomislav Nikolić je prihvatio poziv Vladimira Putina da 9. maja u Moskvi prisustvuje vojnoj paradi, koju će bojkotovati najvažniji lideri EU i Barak Obama.
Ovo će biti šesti susret dvojice predsednika: Vladimir Putin i Tomislav Nikolić
- Predsednik Nikolić je pozivnicu za obeležavanja Dana pobede dobio još prošle godine i, prema našim saznanjima, on će prisustvovati paradi. To je potvrdio i ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić - rečeno je „Blicu“ u Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji.

Srpski predsednik je poziv da prisustvuje obeležavanju 70. po redu Dana pobede dobio u oktobru 2014. godine lično od Putina, kada je ruski predsednik bio gost Srbije povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.
I ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov potvrdio je juče da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovati Paradi pobede 9. maja, kao i da su dosad lideri 26 zemalja potvrdili dolazak.
 
Putin: Zapad uvredio Rusiju

Vladimir Putin je osudio odluku lidera zapadnih zemalja da ne prisustvuju paradi povodom Dana pobede.
- Njihov očigledni cilj je da miniraju moć i autoritet Rusije. Takvi potezi povlače međunarodne i pravne posledice. Uvredili su Rusiju - poručio je ruski predsednik u izjavi za javnost.
Među njima, ipak, nisu glavni evropski igrači poput Angele Merkel, Dejvida Kamerona, Fransoa Olanda i Žan-Kloda Junkera, ali ni američki predsednik Barak Obama. Oni su odlučili da bojkotuju Vladimira Putina u znak protesta zbog ruske invazije na Krim i sukoba u istočnoj Ukrajini.

S druge strane, u Moskvu će otići šefovi nekih članica EU koji su lično naklonjeni Rusiji, poput predsednika Slovačke i Grčke, ali i predsednici zemalja BRIKS - Kine, Južne Afrike i Indije.

Veliku pažnju svetskih medija privuklo je to što je dolazak kod Putina potvrdio diktator Severne Koreje Kim Džong Un, i ovo bi trebalo da bude njegova prva međunarodna poseta.

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović kaže za „Blic“ da bojkot vodećih lidera EU govori o tome koliko su podele između Zapada i Rusije duboke.
 
Prihvatili poziv
Dosad je 26 šefova država potvrdilo dolazak na paradu. Među njima su:
  • Si Đinping, predsednik Kine
  • Kim Džong Un, vođa Severne Koreje
  • Pranab Mukerdži, predsednik Indije
  • Džejkob Zuma,predsednik Južne Afrike
  • Prokopis Pavlopoulos, predsednik Grčke

Bojkotuju
Zbog invazije Rusije na Krim i sukoba u Ukrajini, odbili su Putinov poziv:
  • Barak Obama, predsednik SAD
  • Angela Merkel, kancelarka Nemačke
  • Fransoa Oland, predsednik Francuske
  • Dejvid Kameron, premijer Velike Britanije
  • Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije

Međutim, kako dodaje, 9. maj je dan zajedničke pobede u Drugom svetskom ratu, i datum kada se ne bi trebalo deliti.

 http://www.blic.rs/Vesti/Politika/543496/Nikolic-ide-kod-Putina-EU-i-SAD-ga-bojkotuju

No comments:

Post a Comment