img

img

Monday, March 23, 2015

EU upućen zahtev da Srbija uvede sankcije Rusiji

Objavljeno: 23. mart 2015, 12:29

Preko parlamenta EU upućen zahtev da Srbija uvede sankcije Rusiji

BEOGRAD -Dobri odnosi Srbije i Rusije u principu ne predstavljaju problem u odnosima s Evropskom unijom, ali Srbija ipak mora da proceni kakve će mere preduzeti u kom trenutku i da pokaže potpunu posvećenost kada je u pitanju put ka EU, poručili su poslanici Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn i Tanja Fajon.
parlament eu brisel1 650x310 Preko parlamenta EU upućen zahtev da Srbija uvede sankcije Rusiji
Brisel (Foto: Vikipedija)
Flekenštajn, potpredsednik grupe socijalista i demokrata u EP, za list „Danas“ rekao je da, iako ne treba prenaglašavati stvari, „Evropska unija sigurno ne bi pozitivno gledala na najavljeno zajedničko održavanje vojnih vežbi Srbije i Rusije“.
Flekenštajn, čija je partija u vladajućoj koaliciji u Nemačkoj, dodao je i da bi „da je na mestu Beograda, gledao da odloži vojne vežbe s Rusijom, ako ne i da ih otkaže“.
Upitan da li će EP reagovati u slučaju da budu održane vojne vežbe Srbije i Rusije zakazane za septembar, on je odgovorio da je „siguran da se to neće dopasti većini poslanika EP i da će EP odgovoriti na neki način“.
Sagovornik „Danasa“ ocenio je i da će sva tri poglavlja – 23 i 24 o vladavini prava i 35 o odnosima s Prištinom, biti otvorena istovremeno, do kraja godine, o čemu će konačnu odluku doneti Evropski savet, ali je podsetio da se Nemačka zalaže za to da prvo bude otvoreno poglavlje 35.
Flekenštajn, koji je nedavno posetio Beograd u okviru delegacije EP, rekao je da, posle razgovora sa srpskim zvaničnicima njegov utisak glasi da se Srbija nalazi na dobrom putu, budući da su doneti brojni zakoni, ali da to ne sme ostati mrtvo slovo na papiru.
„Uzmimo za primer pitanje slobode medija. Čuo sam da postoje tri nova zakona i šta oni sadrže, ali nužno je sprovesti sve to u praksi. Ovo nije kritika vlasti, već samo želim da kažem da posao nije završen, posao sada počinje“, zaključio je Flekenštajn za „Danas“.
Potpredsednica Kluba poslanika Naprednog saveza socijalista i demokrata u EP Tanja Fajon, koja se takođe nalazila u delegaciji koja je boravila u Beogradu, rekla je za „Politiku“ da EU očekuje da Srbija postepeno uvodi sankcije Rusiji.
„Mi razumemo čvrstu vezu i tradicionalne odnose Srbije s Rusijom, ali isto tako očekujemo i potpunu posvećenost kada je u pitanju put ka EU. To mi je tokom razgovora potvrdio i ceo srpski politički vrh“, rekla je Fajon.

No comments:

Post a Comment