img

img

Thursday, March 19, 2015

50 NE na Facebook-u

50 NE na Facebook-u

Slučajno sam nabasala na ovaj tekst i naveo me na razmišljanje o našem (balkanskom) stavu prema internetu. Još uvek smo, rekla bih, u „kamenom dobu“, naročito kad se radi o privatnosti i bezbednosti na internetu. A Amerikanci su se već opekli na tim poljima, i debelo razmislili o svemu.
Kako bismo mogli da se učimo na tuđim geškama, umesto na svojim, mislim da je korisno pročitati pomenuti tekst. Kako ne biste imali opravdanje da to ne učinite, evo i mog, malo slobodnijeg prevoda, u koji sam dodala i neka svoja zapažanja.
* Tekst sadrži i neke savete vezane za pristojnost na internetu, i, mada su većini već poznati, nisam htela da ih uklanjam, kako bi prevod ostao kompletan.
  1. Facebook nije Twitter – dakle, ne objavljujte statuse svakih 5 minuta, jer to može da bude vrlo iritantno za vaše prijatelje.
  2. Nemojte koristiti programčiće koji objavljuju koju muziku slušate kao status na Facebook-u. Razlozi isti kao i pod brojem 1)
  3. Ne koristite ALL CAPS. rečeno je milion puta do sad, ali evo još jednom: velika slova na internetu znače VIKANJE. Ne podižite glas, naročito u društvu nepoznatih. Ustvari, nemojte nikad.
  4. Ne postujte sliku svakog obroka koji pojedete. Hm… ovo bi trebalo reći društvu na Instagamu
  5. Ne preterujte u objavljivanju linkova sa Youtube-a. Većina ljudi ih neće kliknuti, naročito ako svaki čas objavljujete novi link. Ja bih dodala i to da, ako već postujete neki link, postavite i objašnjenje zašto ga objavljujete, kako biste zainteresovali prijatelje da kliknu i pogledaju. Link bez objašnjenja – čista nekultura i nepoštovanje mojeg ja! Objašnjenja kao što je „Morate pogledati“, „Must see“ i slično se ne priznaju kao objašnjenja!
  6. Poštujte pravopis i gramatiku kada pišete statuse! I ovo je milion puta rečeno, ali, nije suvišno reći još jednom. Pritom, na mnogim poslovima će vam tražiti dobre komunikacijske sposobnosti, a njih nećete pokazati ako pišete nepismene objave po društvenim mrežama…(Sada počinju dobri saveti!)
  7. Ne objavljujte tuđe tajne na Facebook-u
  8. Ne objavljujte javno svoje devojačko prezime! MSN kao razlog za ovaj savet navodi to da mnogi sajtovi još uvek koriste ovaj podatak kada treba da vas identifikuju. Ja ću još dodati – oni koji vas poznaju, znaju da ste promenili prezime i lako će vas pronaći. Oni koji vas (više) ne poznaju – zašto biste im olakšali da vas pronađu?
  9. Ne pričajte o politici. U Srbiji, ovo je malo teže. Ali bilo bi lepo. Facebook je društvena mreža zabavnog karaktera, ne budite onaj koji kvari zabavu!
  10. Nemojte deliti javno intimnu prepisku sa svojim partnerom… Srednjoškolke, da li ste čule?!
  11. Ne dozvolite da budete uhvaćeni u laži. Primer: rekli ste poznaniku da nećete otići na neki događaj, kako biste ga izbegli. Sledećeg dana, tri prijatelja vas taguju na slikama sa tog događaja. UPS! Uhvaćeni ste.
  12. Iz sličnih razloga, nikada nemojte tagovati nekog na slici, bez njegove dozvole, jer ga možete nehotice dovesti u nepriliku.
  13. Ne objavljujte slike kreditnih kartica i drugih poverljivih informacija! Nemojte biti laka meta za lopove.
  14. Ne objavljujte javno svoj broj telefona. Sve što objavite javno na društvenoj mreži, Google indeksira i vidljivo je svima. Da li hoćete da ceo svet zna vaš telefon?
  15. Ne objavljujte slike svoje dece sa jasno vidljivim/prepoznatljivim lokacijama gde se trenutno nalaze. Ne objavljujte javno podatke poput „moje dete ide u školu u toj i toj ulici“ i slično.
  16. Ne objavljujte javno da ste dobili otkaz. (može se negativno odraziti na pronalaženje budućeg posla)
  17. Ne objavljujte predugačke postove na Facebook-u. To mu nije namena. Ako ne možete da ćutite, otvorite blog i udrite po njemu.
  18. Ne sinronizujte Facebook sa igricama. Osvojili ste 800 poena u Farmville-u? Stvarno? Koga je briga! Ovo je jedan od najčešćih razloga da vas prijatelji blokiraju.
  19. Ne objavljujte fotografije koje prikazuju vaše loše manire ili ekstremno ponašanje. Slike na kojima se opijate, šetate polugoli ili „divljate“ na žurci – neće vam nikako pomoći ako ih sutra vidi vaš sadašnji ili budući poslodavac.
  20. Ne objavljujte slike kuće/stana u kom živite. Naročito ako je na njima vidljiv kućni broj ili druga karakteristika po kojoj biste lako bili locirani.
  21. Ne objavljujte javno ako ste osvojili ili nasledili veliki novac!
  22. Ne čuvajte rizične/kompromitujuće fotografije onlajn. Čak i ako su privatne, razmislite šta bi se desilo ako neko dođe u posed vaše lozinke ili budete prevareni nekom fišing metodom. Ne rizikujte bespotrebno!
  23. Nemojte otvarati lažne Facebook profile da biste maltretirali druge.
  24. Nikad ne priznajte na drušvenoj mreži da ste učestvovali u bilo kakvoj ilegalnoj aktivnosti.
  25. Ne postavljajte nepotpune statuse koji zahtevaju saosećanje i diskusiju. Primer „Život je ponekad tako težak“
  26. Potrudite se da „ne mračite“ u svojim statusima. Možda se imali loš dan, ali ako ispsujete ceo svet i napišete da mrzite sve ljude, kakvu će to sliku dati o vama? Da li ćete se pokajati kada vas prođe bes što ste javno pokazali svoje negativne emocije?
  27. Ne ogovarajte svoje ili profesore svoje dece na Facebook-u – gotovo je sigurno da će sve što napišete o njima nekako doći do njih!
  28. Ne pričajte o seksu. Vaša intimnost treba da ostane samo vaša. Odmah zamislite da vaš profil čita vaša mama/profesor/poslodavac i razmislite ponovo o tome šta pišete!
  29. Ne pričajte na Facebook-u ono što ne biste ispričali Sudiji, krivičnom ili prekršajnom. U savremenom svetu, digitalni medij se sve češće koristi kao dokaz za utvrđivanje istinitosti i sleda događaja u pravnim procesima.
  30. Ne spemujte nepoznate! U prevodu – ne šaljite zahteve za prijateljstvo bez obajšnjenja ko ste i zašto želite da budete prijatelji sa osobom kojoj šaljete zahtev.
  31. Ne objavljujte javno gde se trenutno nalazite – nikada nije dobra ideja da svi znaju gde ste trenutno, ili gde niste!
  32. Ne objavljujte smrt neke osobe na društvenoj mreži! To nije adekvatan način da neko sazna za tragičan događaj.
  33. Ne šaljite masovne pozivnice svim prijateljima odjednom! Vama je možda lako da odete na HAPPY HOUR u Londonu, jer tamo živite. Meni u Beogradu može samo biti iritatno da stalno dobijam pozive od vas za događaje kojima realno ne mogu da prisustvujem.
  34. Ne objavljujte više od 10 slika svoje bebe dnevno! Po mom mišljenju, i tih 10 je previše.
  35. Ne prikazujte svoj broj telefona, adresu ili e-mail. Ne olakšavajte zlonamernicima i spemerima!
  36. Ne koristite haš-tagove („#“). Baš je cool što ste na tviteru, ali, meni vaš način pisanja može biti iritantan, a možete i delovati kao spemer.
  37. Nikad ne objavljujte slike tuđe dece bez dozvole njihovih roditelja!
  38. Ne objavljujte statuse poput „Dosadno mi je“, „Spava mi se“ i slično. To izgleda kao da vičete „I ja postojim!“, „Gledajte u mene!“
  39. Ne svađajte se na internetu. Ako ne možete nešto da kažete na pristojan način, bolje je da uopšte ne kažete.
  40. Ne koristite slike za Facebook profil koje ne želite da neko vidi. Google ih indeksira, dakle, javne su, i pojavljuju se kad neko gugla vaše ime!
  41. Ne reklamirajte svoj biznis preko svog ličnog profila! Tako možete lako izgubiti prijatelje. Otvorite Facebook fan stranu za tu namenu.
  42. Ne objavljujte ucenjivačke statuse. Primer: „99% vas ovo neće da podeli“
  43. Ne menjajte stalno status svoje veze na Facebook-u. Razmislite tri puta pre nego što to uradite, ili možete da ostavite pogrešan utisak.
  44. Ne prekidajte stvarno prijateljstvo zbog svađe preko Facebook-a. Savet: ugasite Facebook i nađite se sa prijateljem uživo da izgladite spor.
  45. Ne odgovarajte na klevete. Osoba koja iznosi laži o vama, verovatno će biti prozreta od vaših prijatelja. Ako se pravdate, samo ćete izgledati krivi!
  46. Na Facebook biznis strani, dozvolite da drugi objavljuju statuse. Dozvolite fanovima da učestvuju u kreiranju sadržaja vaše strane, sigurno će vam se isplatiti.
  47. Ne koristite Facebook za komunikaciju sa bliskim prijateljima ako treba da objavite neki važan događaj u svom životu. Ne želite da prijatelj koga viđate svaki dan na isti način sazna da ste se udali, kao i neko koga niste videli 3 godine.
  48. Pažljivo podesite opcije privatnosti na Facebook-u – nema potrebe da svi znaju da li ste ateista ili vernik, kojoj stranci pripadate i slično.
  49. Ne objavljujte u statusima tekstove pesama, iako mislite da se osećate baš kao u pesmi.
  50. Ako ste svedok nekog nemilog događaja putem Facebook-a (zlostavljanje, mobing itd.), ne ustručavajte se da to prijavite nadležnim organima.
Sve ovo procitajte nekoliko puta...ili jos bolje ..zapisite..
Ljubica zec

No comments:

Post a Comment