img

img

Friday, October 16, 2015

SAZNAJEMO Novi uslov EU: Srbija da uvede sankcije Rusiji

SAZNAJEMO Novi uslov EU: Srbija da uvede sankcije Rusiji 

EU će tražiti da se Srbija politički odrekne Rusije! Uvođenje sankcija Moskvi biće uslov za napredak u pregovorima o pristupanju.
(+) Kliknite za uvećanje
Ovo saznaje „Blic“ iz zapadnih diplomatskih izvora u Beogradu.
 
Pored kosovskih ultimatuma za Srbiju, Evropska unija sprema i tvrd uslov u vezi s Rusijom.
 
Naime, da bi se u pregovorima sa EU otvorilo poglavlje 31 o spoljnoj politici, Vlada u Beogradu će morati u mnogo većoj meri nego do sada da uskladi svoje ponašanje s Briselom. To, kažu naši sagovornici, znači jednostavno - Srbija mora da se prikloni evropskim sankcijama Rusiji.
 
Šta je Poglavlje 31
 
Poglavlje 31 ima naziv "Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika" i ima cilj da zemlja kandidat za članstvo potpuno uskladi svoju politiku u ovim oblastima sa zajedničkim stavovima EU.
 
I to ne bi bilo ništa sporno da se Srbiji odmah na početku procesa kao ultimatum za otvaranje tog poglavlja ne postavlja najteži uslov, a to je da se odrekne savezništva sa Vladimirom Putinom.
 
Izvori „Blica“ objašnjavaju da bi otvaranje poglavlja 31 trebalo da se nađe na dnevnom redu u narednih godinu dana. To znači da Srbiji preostaje da se nada da će se EU i Rusija do tada pomiriti i da nećemo ni morati da biramo između Brisela i Moskve.
 
Kontrasankcije
 

Putin bi prestao da nas podržava oko Kosova i zabranio bi uvoz srpskih proizvoda u Rusiju

Evropske zemlje koje su uvele sankcije Rusiji a nisu u EU su Albanija, Crna Gora, Norveška, Island i Lihtenštajn. Rusija im je odgovorila kontrasankcijama na niz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.
 
To bi se sigurno dogodilo i Srbiji, a šteta bi bila ogromna, kaže za „Blic“ politički analitičar Branko Radun.
 
- Nezvaničan zahtev Zapada da se pridružimo sankcijama postoji, a do formalnog će doći pod dva uslova: ako se globalno odnosi SAD i EU sa Rusijom još više pogoršaju i ako Zapad bude poželeo da nas iz nekih razloga dodatno pritisne. Ekonomska i politička šteta od uvođenja sankcija bila bi nemerljiva. To nikako ne smemo da prihvatimo - komentariše Radun.
 
I Kosovo i Rusija
 
Najviši srpski zvaničnici - premijer Aleksandar Vučić, predsednik Tomislav Nikolić i šef diplomatije Ivica Dačić - u dosadašnjim reakcijama su bili jasni: EU može da traži sve od Srbije osim priznanja Kosova i sankcija Rusiji.
 
Kako „Blic“ saznaje, odbijanje Beograda da se pridruži sankcijama biće kritikovano i u izveštaju o napretku Srbije ka EU, koji će Evropska komisija objaviti ovog meseca.
 

Šta podrazumevaju sankcije
 

Sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog aneksije Krima zabranjuje se: bilo kakva saradnja sa pet ruskih državnih banaka, trgovina obveznicama i akcijama ruskih energetskih i odbrambenih kompanija, uvoz ili izvoz naoružanja i vojne opreme, kao i trgovina robom i tehnologijama u oblasti energetike, odbrane i eksploatacije energenata. Zabranjen je ulazak u EU za 151 osobu iz Rusije, a zamrznuta je imovina 37 pojedinaca i pravnih lica iz Rusije.


http://www.blic.rs/Vesti/Politika/598309/SAZNAJEMO-Novi-uslov-EU-Srbija-da-uvede-sankcije-Rusiji

No comments:

Post a Comment