img

img

Thursday, October 22, 2015

Pismo Srbina u Americi izazvalo veliku pažnju javnosti: "Ne stidite se da se vratite i živite blizu onih koje volite"


Pismo Srbina u Americi izazvalo veliku pažnju javnosti: "Ne stidite se da se vratite i živite blizu onih koje volite"

Srbin Nebojša Radović već nekoliko godina živi i radi u San Francisku. Iako mu mnogi na tome zavide, Nebojša je odlučio da sva pitanja znatiželjnika odgovori jednim tekstom u kom prikazuje da stvarnost "tamo negde" nije baš tako bajna i sjajna kao što svi misle. Njegov tekst je izazvao gomilu pozitivnih komentara, a vama toplo preporučujemo da ga pročitate.
Srpska posla | eniax.net |

Tekst sa Nebojšinog bloga vam prenosimo u celosti:

“Kako otići” je najčešće pitanje koje dobijam od kako sam otišao u Ameriku. Tužno je što je tako, ali i nekako razumljivo. Odlasci kod nas nisu nova stvar i svi imamo tog nekog prijatelja/rođaka koji se otisnuo na put. A, kada pogledate na stvari malo sa strane, shvatite da je to sve posledica straha, previše loših vesti koje se, po pravilu, mnogo brže i više šire od onih dobrih, nedostatka ideja da se nešto uradi i, na sve to – izgaranja da se nađe jedno, univerzalno rešenje koje će rešiti sve i kojim će se pobeći od svega. Međutim, da li je zaista emigracija to rešenje ?

Problem sa tekstovima koji pokušavaju da daju odgovor na ovo pitanje je u tome što su ili jako ispunjeni gorčinom i razočaranošću, ili čak idu u drugu krajnost i trivijalizuju problematiku time što svode sve na nedostajanje porodice i prijatelja, i čestu usamljenost. Jedan od ovih drugih me je i motivisao da malo dublje razmislim o svemu onome što je meni bilo dobro i loše kod odlaska, ali i popričam sa puno drugih o njihovim iskustvima i skrojim u vidu teksta. Zaključaka ima puno, ali među njima i nema toga da je odlazak savršeno rešenje.

 http://bulevar.b92.net/srpska-posla.php?yyyy=2015&mm=10&dd=22&nav_id=1054295

No comments:

Post a Comment