img

img

Monday, October 12, 2015

Премијер: Десетине Вучића страдало од усташке руке

Премијер: Десетине Вучића страдало од усташке руке

Премијер Србије Александар Вучић поручио је да се убијени од усташке руке у његовој фамилији броје десетинама, те да су и у последњем рату све куће Вучића, као једне од најугледнијих српских породица, срушене и спаљене.
У саопšштењу које је Канцеларија Владе за сарадњу с медијима проследила редакцијама, премијер истиче да је тиме реаговао на писање хрватског провладиног Јутарњег листа као "син обичног српског избеглице".
Александар Вучић (архивска фотографија)
Александар Вучић (архивска фотографија)
Јутарњи је, наиме, објавио текст у којем се тврди да нико од родбине премијера Србије није страдао од усташа, те да он искривљује истину о страдању својих предака у Чипуљићу код Бугојна.
Вучић је истакао да је већ навикао да и он и његов посао трпи бројне неистине: "Али, никада нисам помислио да ће било коме на кугли земаљској пасти на памет да, као оружје у борби против држава или лидера других држава, користи најбруталније лажи и нападе на нечије породице", навео је Вучић и додао да је хрватски провладин дневник то ваљда учинио услед политичких пораза које су доживели после напада на Србију.
"Објавили су текст у коме се ругају убијеним члановима породице Вучић, говорећи како их усташе, у ствари, нису побиле", навео је Вучић истакавши да тим поводом осећа дужност да, због поштовања према бројним убијеним људима, те истини ради, саопшти следеће:
"Оца мога оца, Анђелка, једног од најбогатијих српских домаћина у селу Чипуљић, усташе су одвеле у првој групи и недуго затим ликвидирале. Мој отац га никада није ни видео, јер се родио након његове смрти. Убили су га, а нама су као породици позната имена усташких кољача који су у томе учествовали, и потказивача и непосредних извршилаца."
Такође, наводи даље Вучић, убијени су и Стево Вучић, Илија Вучић, Ђорђо и Рајко Вучић, најближа фамилија његовог оца. Сви су, додаје, убијени на почетку Другог светског рата.
"У последњем рату, с почетка 90-их, од хрватске гранате страдао је Дојчин Вучић. На страни моје баке, очеве мајке, породица Куновац, страдао је још већи број људи, који су убијени само зато што су Срби. Убијени од усташке руке у мојој фамилији броје се десетинама", навео је премијер у изјави коју је потписао као "син обичног српског избеглице".
У последњем рату, истиче, све куће Вучић, као једне од најугледнијих српских породица, срушене су и спаљене.
"То су, такође, обавили хрватски јунаци, јер камени зидови нису могли сами да се бране", наводи Вучић, који на крају поручује да не мисли да је мање или више вредан због тога што је Србин православне вере.
"И поред свега што се мојој породици догодило, веома поштујем и Хрвате и све људе католичке вероисповести и желим да нам се никада не понове ни 1941. ни 1991. година", навео је и поручио да онима који бране усташе и који прикривају њихове злочине жели мање мржње и верује да ће схватити и разумети да прљавим нападима и бесмисленим измишљотинама нису донели ништа добро ни својој земљи ни својој будућности.
Срби и Хрвати, указао је, имају бољу и другачију будућност од оне коју јој желе поједини медијски и политички посленици из Хрватске.
 http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/2068508/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B5%D1%80%3A+%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B5+%D0%92%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%9B%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BE+%D0%BE%D0%B4+%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0%C2%9A%D1%88%D0%BA%D0%B5+%D1%80%D1%83%D0%BA%D0%B5.html


No comments:

Post a Comment