img

img

Monday, May 18, 2015

Nemačka štampa:Kumanovo inscenirano

 Nemačka štampa:Kumanovo inscenirano
Nemačka štampa piše o dešavanjima u Makedoniji, iznoseći tezu o mogućnosti da su događaji od prošle subote u Kumanovu bili inscenirani, prenosi "Dojče vele".
Izvor: Tanjug
Foto: Beta/AP, arhiva

List "Tagescajtung" s druge strane piše da mnogi "neće događaje u Kumanovu videti kao obračun policije sa ilegalnom oružanom grupom, već kao sukob između slovensko-pravoslavnih Makedonaca sa Albancima".

"Bez obzira na to šta se zapravo dogodilo ili će se desiti, Srbi neguju simpatije prema pravoslavnoj braći u Makedoniji i odbojnost prema Albancima. I obrnuto, Albanci sa Kosova i Albanije će biti apriori za svoje zemljake koji žive u Srbiji, Makedoniji, Grčkoj i Crnoj Gori. Nacionalna osećanja su iznad bilo koje ideologije", navodi list.

"Zamislite da je u Berlinu ili Parizu ubijeno osam policajaca u borbi sa teroristima koji nisu nemačkog ili francuskog porekla. Ceo zapadni svet bi bio na nogama. Ali to se desilo u Makedoniji, daleko od jezgra Evrope, tamo gde dve i po decenije nema mira", ističe "Tagescajtung"

U tekstu dalje stoji da istorija pokazuje da "ništa dobro ne može da nastane iz stanja masovne nezaposlenosti, nezaceljenih ratnih rana, međusobnog optuživanja, beznađa i očaja".

"Vera u Evropsku uniju nestaje, a poznati obrazac za održavanje moći pri ruci je svim regionalnim vladarima i onima koji to žele da budu: za svoje stradanje okriviti drugu naciju, svoje redove zbijati uz nacionalistički poklič. Svi znaju: čak i ako ne želite da isprovocirate baš velike sukobe, igranje s vatrom na igralištu opšte frustracije lako se pretvara u oganj pakla", zakjučuje nemački list.

No comments:

Post a Comment