img

img

Monday, May 11, 2015

Francuska htela da nam otme svetinje na Kosovu

Francuska htela da nam otme svetinje na Kosovu

Francuska je u utorak na 35. zasedanju Komiteta Uneska u Parizu bila predvodnik zemalja koje su pokušale Srbiji da otmu svetinje na Kosovu i Metohiji!


Manastir Gračanica, biser srpskog kulturnog nasleđa
 
Ipak, nakon dvanaestodnevne drame i teške diplomatske borbe "bez rukavica", srpska delegacija na čelu sa ambasadorkom Slađanom Pricom uspela je da zaustavi predlog po kojem bi Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška postali "Srednjovekovna dobra Kosova", a ne pravoslavna srednjovekovna baština Srbije!

Namera kosovskih Albanaca, ovog puta sa pozamašnim francuskim i američkim vetrom u leđa, samo je nastavak dugogodišnjih težnji da se zatre svako sećanje na Srbe i da se najveće srpske svetinje preko noći proglase za neko tobože vekovno "kosovarsko" nasleđe.


Dvonedeljni diplomatski rat

Ambasadorka Slađana Prica, koja je predvodila našu delegaciju na tri poslednja zasedanja Komiteta za svetsku baštinu, rekla je za "Pres" da je Francuska uz direktnu pomoć američke delegacije najžešće insistirala da se ospori pominjanje Srbije u vezi sa našim manastirima na Kosovu i Metohiji. Francuzi su išli dotle da su čak i vršili pritisak na druge članice Komiteta.

- Izrazila sam njihovoj delegaciji u bezbroj prilika duboko žaljenje što Francuska time ni svoju istoriju ne poštuje. Podsetila sam ih da su njihovi eksperti pre samo jednog veka dolazili na KiM, otkrivali te srednjovekovne srpske manastire, čistili od otomanskog maltera freske u Gračanici i Dečanima, crtali ih i odnosili u Pariz da bi im se Evropa divila - ističe Prica.
 

Činjenice

* Četiri srpska manastira nalaze sa na listi Uneska: Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška
* Na listu ugrožene Svetske baštine stavljeni su 2006. godine
* Na sajtu Uneska četiri manastira se nalaze pod zastavom Srbije i odrednicom "Autonomna pokrajina Kosovo"
Ona otkriva detalje dvonedeljnog diplomatskog rata koji se odigravao u Parizu, u sedištu Uneska.

- U svojih 30 godina diplomatske karijere nisam doživela ovako grub pokušaj kršenja međunarodnog prava! Na 35. redovnom zasedanju Komiteta bilo je predviđeno razmatranje i usvajanje odluke o stanju naših dobara na KiM, koji su na predlog Srbije upisani na listu svetske baštine u opasnosti. Od početka ovog zasedanja naša delegacija je vodila celodnevnu diplomatsku akciju kako bi sprečila usvajanje za nas potpuno neprihvatljivog predloga odluke. Predlog na kome su insistirale države članice Komiteta za svetsku baštinu koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, na čelu sa Francuskom, brisao je u potpunosti navođenje Srbije uz imena naših manastira na KiM. Takođe, brisana je Srbija kao država strana ugovornica Konvencije - objašnjava Prica.

Naši argumenti bili su jasni - Srbija je članica Ujedinjenih nacija i Uneska, jedina potpisnica Konvencije koja je odgovorna za očuvanje dobara zajedno sa SPC. 
- Naš argument bio je i da je istorijski neprihvatljivo da se u toj odluci navodi: "Srednjovekovni spomenici Kosova", a ne kako je to jedino proceduralno, pravno i istorijski ispravno i kako je ranije svojom odlukama isti taj Komitet usvojio: "Srednjovekovni spomenici na Kosovu (Srbija). Ovo je suštinska razlika - navodi Prica.
Ambasador Slađana Prica
 

Srpske diplomate uspele su da obezbede podršku najmanje 11 članica komiteta - Rusije, Kine, Brazila, Južne Afrike, Nigerije, Malija, Egipta, Etiopije, Tajlanda i Meksika - čime su sprečeni agresivni napori Francuske i drugih da nam se ospori veza sa Kosovom i našim manastirima, ali i da se dovede u pitanje način njihove zaštite i obnove kroz zajedničke programe države Srbije i Uneska.

Interesantno je da albansko-francuska transverzala nije imala podršku čak ni od arapskih zemalja. Predstavnici sa Bliskog istoka bili su, kako saznajemo, veoma iznenađeni što država koja zabranjuje nošenje zara i feredže toliko insistira na oduzimanju našeg zajedničkog hrišćanskog nasleđa. A isti je slučaj sa Švajcarskom, čiji se građani protive gradnji minareta. Naš izvor iz Pariza takođe navodi da se albanska ambasadorka pri Unesku mogla videti gotovo danonoćno po kuloarima, kako lobira za "njihovu stvar"!


Podmukla krađa

Bivši urednik časopisa "Pravoslavlje", protojerej-stavrofor Miodrag Popović, kaže za Press da je Srpska pravoslavna crkva mnogo ranije upozoravala da će doći do prekrajanja istorije i "otimanja" naših svetinja na Kosovu.
 

No comments:

Post a Comment