img

img

Wednesday, November 11, 2015

Sta kupiti detetu sa 2.500 dinara decijeg dodatka u Srbiji ?

DECA SRBIJE RASTU U SUZAMA: 400.000 mališana odrasta u bedi!

 

 
 
 
 
Društvo
„Siromašna deca ne idu na rođendane jer ne mogu da kupe poklon, ne idu na ekskurzije i izlete jer nemaju da ih plate, sami se izopštavaju iz društva jer ih je sramota zbog nemaštine, kaže za Jelena Mičić Pantić, pedagog
U Srbiji na ivici bede, prema zvaničnim podacima, živi gotovo 400.000 dece.
- Ova deca provode detinjstvo u suzama. Bioskopi, izleti, ekskurzije, rođendani, sve to prolazi pored njih. Roditelji nemaju za osnovne potrebe, a još manje za razne aktivnosti. Željni su novih igračaka, lepe odeće. Većina njihovih vršnjaka ima i mobilni telefon, kompjuter... siromašne porodice to ne mogu da omoguće i deca padaju u psihološko-emotivne probleme. Kasnije stižu posledice - kaže Mičić Pantić, pedagog.

Kod njih se prijavljuju za novčanu pomoć i narodnu kuhinju. Problem je što ne postoji sistemska pomoć za siromašne porodice s decom. Njima treba naći stalni izvor prihoda. Ako imaju ijednog odraslog radno sposobnog, treba mu naći posao. Nije rešenje dečji dodatak od 2.500 dinara mesečno - kaže za Dragana Soćanin, predsednica Udruženja „Roditelj“.  Udruženju „Roditelj“ se svakodnevno javljaju roditelji i trudnice koji su ostali bez posla. „Oni su na prosjačkom štapu. Država treba da nam omogući da zaradimo za našu decu. Gušimo se u siromaštvu. Kada ostanu bez posla i bez novca, mnoge je sramota da idu i zatraže pomoć“, kaže Dragana Soćanin, predsednica Udruženja „Roditelj“.

 http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/deca-srbije-rastu-u-suzama-400000-malisana-odrasta-u-bedi-clanak-2009675

1 comment:

  1. Da,, deca nisu vazna...ali su vazna u recenica ... -" Mi mislimo na nasu decu,, to je nasa buducnosti..

    Mi to sve sada cinimo da nasa deca sutr[?] u buducnosti imaju ....to ..to .. tako... itd.. a deca u stvari gladuju.. jer orditelji nemaju posao, sta da im kupe..

    Vecera je casa vode...ponekad cisto..

    PLACI SRBIJO ZBOG OVOGA !!!

    ReplyDelete