img

img

Monday, April 6, 2015

Srpske Ikone sa Kosova u rukama mafije?

Ikone sa Kosova u rukama mafije? 

Autor:
Deo ikona opljačkanih iz 35 hramova Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji u martu 2004. godine prodat je na ilegalnom tržištu, pišu danas "Večernje novosti".
2
A- A A+

Ikone sa Kosova u rukama mafije?  Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Deo novca koji je zarađen od ovih kriminalnih radnji, korišćen je, kako list navodi, i za finansiranje terorizma.

Ove podatke saopštio je italijanski oficir pri Kancelariji za obaveštajnu vezu Komiteta za kontrolu carinskih propisa u Svetskoj carinskoj organizaciji Ćilufo Gaspare na sednici ovog tela u Briselu.

Povod za tu sednicu svetskih carinika bila je operacija "Odisej", koja je krajem marta vođena protiv krijumčara umetnina i kulturnog blaga u 43 zemlje sveta, a u ovoj tajnoj operaciji učestvovala je i Uprava carina Srbije.

Poslednjih godina, zbog nestabilne političke situacije i ratova na Bliskom istoku i istočnoj Evropi pojačane su krađe i krijumčarenje umetnina i antikviteta, a taj proces prati i povećana tražnja, ali i sve veće cene na ilegalnom tržištu kulturnog blaga u zemljama zapadne Evrope, objasnila je načelnik našeg Odeljenja za carinske istrage Branka Knežević.

Srpska carina sarađuje sa Evropolom, Interpolom i Uneskom, koji su joj upravo poslali informacije o pojačanom krijumčarenju kulturnog blaga iz Iraka i Sirije, ali i sa Kipra, iz Litvanije i Rusije.

Kao primer zaplene realizovane tokom akcije "Odisej" na teritoriji Srbije, pomoćnik direktora Uprave carine Ognjen Pantelić navodi primer skupocenog antičkog ćupa otkrivenog na graničnom prelazu Horgoš, koji je otkriven kod jednog bugarskog državljanina.

Jedan Bugarin nedavno je uhvaćen kako tajno prenosi preko našeg prelaza ka Evropi dve ikone u duborezu, čija je vrednost na ilegalnom tržištu 5.000 evra.

Carnici su nedavno na graničnom prelazu Batrovci, u "opelu" kojim je putovao bugarski bračni par, zaplenili oko 50 predmeta za koje se sumnja da imaju antikvitetnu vrednost.

Za nepune tri godine srpski carinici su imali 24 zaplene krijumčarenih umetnina velike vrednosti.

Carinici su kod švercera, između ostalog, pronašli i Jevanđelje iz 1899. godine, Bibliju staru četvrt veka, 78 arheoloških predmeta iz iskopina kod Požarevca, dve violine iz 19. veka i jednu Haringovu umetničku figuru, čija je vrednost između 30.000 i 50.000 evra.

Najviše otkrivenih i zaplenjenih krijumčarenih umetničkih dela i antikviteta bilo je na graničnom prelazu Horgoš kod Subotice.


http://mondo.rs/a784151/Info/Srbija/Ikone-sa-Kosova-u-rukama-mafije.html


No comments:

Post a Comment