img

img

Thursday, April 9, 2015

Хоће ли "Фијатови" аутомобили на руско тржиште стизати без царине, знаће се већ 15. априла.

Чекајући одлуку о бесцаринском извозу "фијата" у Русију

Хоће ли "Фијатови" аутомобили на руско тржиште стизати без царине, знаће се већ 15. априла. Одлуку доноси Савет Евроазијске економске комисије, јер је Русија то питање ставила на дневни ред седнице.
Шеф руског трговинског представништва у Београду Андреј Николајевич Хрипунов објашњава да ће одмах по добијању зеленог светла Србија и Русија формирати преговарачке тимове који ће се договарати о детаљима посла.
Припремила Ружица Врањковић
"Русија је спремна. Завршила је све неопходне процедуре за бесцарински увоз аутомобила 'фијат' који се производи у Србији, али је неопходно да се све усагласи са осталим чланицама Евроазијске економске уније – Белорусијом и Казахстаном. Русија не може једнострано да донесе такву одлуку", напомиње шеф руског трговинског представништва Андреј Николајевич Хрипунов.
Раније се најављивало да бисмо годишње могли да извозимо десет хиљада аутомобила у Русију. Руси, за почетак, очекују најмање 5.000 возила.
Министар трговине каже да још није било конкретних разговора, али да први пут после три године Москва позитивно реагује на захтеве Србије да се на бесцаринску листу ставе и аутомобили.
"Истина је да је у разговору премијера спомињана цифра од десет хиљада аутомобила. Али тек када добијемо потврду да ће и аутомобили бити на листи за бесцарински извоз на руско тржиште, онда можемо да говоримо о осталим детаљима око техничких услова, броја аутомобила и како би се то извозило", напомиње министар трговине Расим Љајић.
Из крагујевачке фабрике још нема реакција. Одраније се зна да је Русија највише заинтересована за два модела - "фијат 500л" и "фијат 500л ливинг".
Највећи српски извозник годишње произведе око 100.000 аутомобила. Прошле године извезао је аутомобиле у вредности од милијарду и тридесет шест милиона евра.

No comments:

Post a Comment