img

img

Monday, January 5, 2015

Badnji dan po julijanskom kalendaru

Vernici sutra obeležavaju Badnji dan po julijanskom kalendaru 

Vernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru sutra će obeležiti Badnji dan. Božić, dan kada se veruje da je rođen Isus, 7. januara obeležavaju pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara. 


Prošlogodišnje paljenje badnjaka
To su Jerusalimska partijaršija, Srpska pravoslavna crkva, ruska, makedonska, gruzijska crkva i Sveta Gora.
 
Zajedno sa Uskrsom i Duhovima (Sveta trojica), Božić spada u tri najveća hrišćanska praznika.
 
Božićno slavlje u crkvama počeće sutra na Badnji dan, i trajaće naredna tri dana. Dan posle Božića je spomen Sabora Bogorodice a zatim sveti arhiđakon Stefan, koji je nekim porodicama i krsna slava. Božić je u Srbiji, zajedno sa Uskrsom, od jula 2001. jednodnevni državni praznik.
 

Pročitajte još

Prema Bibliji, Isus Hrist je Sin Božji, kojeg je rodila devica Marija, bezgrešnim začećem putem Svetog duha, u gradu Vitlejemu. Budući da se u Novom zavetu ne navodi kada se tačno rodio Isus, prvi hrišćani nisu slavili Božić, nego samo Uskrs.
 
U prvo vreme postojanja hrišćanske crkve, Božić i Bogojavljenje su proslavljani u isti dan, a praznik je nazivan Epifanija. Božić je počeo da se slavi u Rimu 354. godine, prema mnogim izvorima, na dan kada se prethodno slavilo rođenje rimskog božanstva sunca, Sol Invictus.
 
Česnica
Simboli Božića kod pravoslavnih Srba su badnjak i česnica.
 
Božić je porodični praznik i obeležava se u kući i u crkvama. Na Badnji dan se na kućnom ognjištu pali hrastovo drvo - badnjak, koji predstavlja simbol svetlosti i toplote koja treba da greje i zbližava ukućane.
 
Pod kuće se po tradiciji posipao slamom da bi se dočarao skromni ambijent staje u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist. Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu  se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorodjenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić.
 
U pravoslavnim crkvama sutra će se služiti povečerja i paliće se badnjaci.
 
Božiću u pravoslavlju prethodi četrdesetodnevni post. Ljudi se na Božić pozdravljaju sa "Hristos se rodi", a odgovor je "Vaistinu se rodi".


http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/524435/Vernici-sutra-obelezavaju-Badnji-dan-po-julijanskom-kalendaru

No comments:

Post a Comment