img

img

Monday, February 3, 2014

Home / Здравље / Језиво! Јешћемо пиринач са људским генима!
Језиво! Јешћемо пиринач са људским генима!

Језиво! Јешћемо пиринач са људским генима!

Први род ГМ хране која садржи људске гене је добио дозволу за масовну производњу, иако је то изазвало ужас међу ГМ критичарима и потрошачким група са обе стране Атлантика.
Гени, прерађени и копирани у лабораторији да би произвели синтетичку верзију, преносе се у ембрионалне биљке пиринча. До сада, биљке са генима људског порекла су биле ограничене на малим тестираним парцелама.
Али сада, пиринач обогаћен људским генима ће се гајити по први пут на отвореном уместо у лабораторијима, што води корак ближе масовној производњи, извештава Вашингтон Пост.
Пиринач је велики корак у такозваној Франкенштајн храни, прво мешање гена људског порекла и оних из биљака.
Произвођач пиринача, Вентриа Биосциенце, са седиштем у Калифорнији, за коју се сматра да још од 2006. године потајно узгаја овај пиринач, добила је прелиминарно одобрење да га гаји на више од 3.000 хектара у Канзасу, у граду Јунктион, и можда и на другим местима, али већина људи нема појма о томе. Компанија планира да ствара протеине и користити их у пићима, десертима и јогурту.
Вентриа је 2007 године одлучила да отпочне узгој ГМ пиринча ван лабораторије. Првобитно је планирала да га гаји у јужном Мисурију, али пивара Анхеузер-Буш, велики купац пиринча, запретила је да ће бојкотовати државу услед забринутости због загађења и реакције потрошача.
Сада је америчко министарство пољопривреде (УСДА), рекавши да пиринач „практично није ризичан“ дало прелиминарно одобрење за то да се гаји у Канзасу, који нема комерцијалне фарме пиринча. До овога је дошло пошто је комисија за контролу хране и лекова САД (ФДА) одбила сагласност за Вентријин пиринач 2003 године.
Вентриа ће такође користити наменску опрему за складиштење и прераду што би требало да спречи семе од мешања са другим културама.
Овај пиринач садржи људске гене за производњу мајчиног млека и пљувачке.
„Постојала би слаба контрола над дозама којима људи могу бити изложени, и неки могу бити алергични на протеине.“
Унија америчких потрошача и центар за безбедност хране,са седиштем у Вашингтону, се такође противе Вентријиним плановима.
Према Халвеиловој колегиници Данијели Нирнберг, „већина ових ГМ-побољшаних сорти усева се заправо не бави главним узроком проблема сиромаштва и болести.“ Сваке године, више од милион беба и деце умре од болести повезаних са неадекватним водом и канализацијом.
Џине Воч из Велике Британије, која прати нову ГМ храну, ове вести је описала као „веома узнемирујуће“. Истраживач Беки Прајс је упозорио: „Постоје огромни здравствени ризици и људи би требало да буду с правом забринути због тога.“
Како се страхује од загађења, тако постоји и озбиљна морална забринутост због мешања са саставним деловима живота.
Ипак, не постоје правни аргументи који би омогућили Британији и Европи забрану таквих производа на етичкој основи.
Увоз би требало да буде прихваћен након што прође кроз научне процене безбедности.
Развој је оно што може уплашити људе као, пре десет година, када су научници показали какву храну је могуће створити убацивањем копије гена риба у парадајз, да му помогне да издржи мраз.
Вентриа је произвела три сорте пиринча, сваки са другачијим геном људског порекла који чини да биљке производе један од три људска протеина.
“Уместо гурања ових производа сиромашним потрошачима који немају финансијску способност да кажу ‘не’ ГМ биљакама, новац уложен у развој ових усева би могао да се користи за више циљеве као што су обезбеђивање чисте воде и канализације за спречавање саме болести за чије се лечење стварају ови усеви“, каже Данијела Нирнберг.
Извор: Вестинет.рс

ФБ коментари:http://prvasrbija.com/jezivo-jescemo-pirinac-sa-ljudskim-genima/

No comments:

Post a Comment