img

img

Friday, May 24, 2013

Naslednik srpske krune

Petar III Karađorđević: Kada narod bude hteo monarhiju - imaće je!

Društvo,
Autor:
172 komentara

Ustavna monarhija je iznad politike. Ona je simbol jedinstva i kontinuiteta države, kaže momak za koga su mnogi još 1991 rekli da ima najveće šanse da bude srpski kralj

Petar III Karađorđević
"Povratak zemnih ostataka mog dede Kralja Petra II, moje bake Kraljice Aleksandre, moje prabake Kraljice Marije i mog deda-strica Princa Andreja mnogo znači meni i mojoj porodici. Iznad svega on pruža osećaj spokojstva i nade u pravdu i bolju budućnost za Srbiju. Ovaj izuzetno odvažan čin nacionalnog pomirenja predstavlja spremnost da krenemo napred poštujući sve elemente svoje prošlosti. Povratak mojih predaka kući znači povratak jedinstva u Srbiju i poštovanja prema mojoj porodici. Moja porodica i ja zahvalni smo predsedniku Nikoliću, Vladi Republike Srbije i Državnoj komisiji za povratak posmrtnih ostataka porodice Karađorđević, čiji član je i moj otac, kaže u svom prvom obraćanju u velikom intervjuu za novi broj Nedeljnika naslednik srpske krune Petar III Karađorđević.

Momak za koga su mnogi još 5. oktobra 1991, kad su se Karađorđevići vratili u zemlju, rekli da ima najveće šanse da bude srpski kralj, sad prvi put priča o tome, rekavši: "Mi jesmo kod kuće, veoma često smo u Beogradu i ozbiljno smo zainteresovani za događaje u Srbiji. Naše karijere vezane su za inostranstvo, ali Srbija je naš dom".

Petar tvrdi da bi kralj zemlji dao novi, pozitivan imidž.
"Moram da istaknem da je ustavna monarhija iznad politike. Ona je simbol jedinstva i kontinuiteta države. Moj otac se mnogo trudio da političarima objasni kako ni jedna politička stranka ili pojedinac ne smeju da budu ekskluzivni. Naša zemlja je prošla kroz mnogo toga i strašno je propatila. Takođe, i u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, mnogi su propatili, izgubili svoje voljene, svoje domove i svoju imovinu. Vladalo je potpuno ludilo. Posle toliko negativne propagande, nije lako spoznati šta ustavna monarhija znači. Sada je došlo vreme da učimo iz prethodnih grešaka i da izgradimo bolju budućnost za našu zemlju, zasnovanu na demokratskim načelima i tržišnoj ekonomiji. Da obezbedimo novi početak i nove odnose s našim susedima i drugim zemljama".

Petar III prvi put javno priča o svojoj prvoj poseti Srbiji 5. oktobra 1991, svojoj porodici i odrastanju u Americi, osećanju za srpstvo, emigraciji, najvažnijim istorijskim datumima poput 27. marta i Kardeljevog ukaza kojim su njegovoj porodici uzeta sva prava. Petar priča i detaljno o sahrani poslednjeg srpskog kralja Petra II, njegove majke, brata i supruge koja će prvi put na Oplencu ove nedelje okupiti sve Karađorđeviće na jednom mestu, kao i svetsku elitu.
http://www.horoscope-kamenjeljubica.com/e107/news.php

No comments:

Post a Comment