img

img

Thursday, July 16, 2015

STRAVIČNO: Srbija za godinu dana izgubila 35.000 ljudi!

STRAVIČNO: Srbija za godinu dana izgubila 35.000 ljudi!

Starost nacije i mali broj dece koju rađaju žene u periodu reprodukcije najveći su neprijatelji rasta broja stanovništva Srbije. Republički prosek starosti je 42,2 godine, što nas svrstava među najstarije narode u Evropi, mada postoje i delovi zemlje gde je znatno veći

Starenje, Starost, Ljubav, Parovi, Brak, Starački dom, Alchajmerova bolest
Foto-ilustracija: Profimedia
U Srbiji će 2040. biti 6,8 miliona stanovnika, što je za 350.000 manje nego što je živelo prošle godine – procenio je Evropski zavod za statistiku Eurostat. Računica evropskih matematičara samo je jedna u nizu sivih prognoza koje pokazuju da će i ove godine u Srbiji više posla biti za pogrebnike nego za babice.

Da će se ovo predviđanje, nažalost, i obistiniti, ukazuju i domaće procene temeljene na iskustvima iz bliske prošlosti. Prema poslednjim podacima o broju stanovnika Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je 2013. godine ovaj svet napustilo 100.000 građana, dok je rođeno samo 65.540 beba. To znači da država godišnje ostane bez grada veličine Kovina, Požege ili Nove Varoši. Već je jasno da vesnik boljeg sutra neće biti ni demografski podaci za 2014. godinu, koji će biti obrađeni i objavljeni početkom leta.
Domaći statističari izračunali su da je na startu 2014. u Srbiji živelo tačno 7. 146. 759 ljudi. To je već ozbiljno poljuljalo i još uvek vruće rezultate popisa stanovništva, koji je pokazao brojku od 7,2 miliona.
Foto: Flickr/Alex E. Proimos
Foto: Flickr/Alex E. Proimos
Da smo sve bliži Tarabićevoj šljivi, signala je bezbroj. Svaka Nova godina, pa i poslednja, donese nam isto saznanje da je u prethodnoj rođeno najmanje dece u Srbiji od početka 20. veka. Zbog negativnog prirodnog priraštaja stanovništvo Srbije svakog dana opadne za više od 80 stanovnika.
Danas nas je za više od 311.000 manje nego deceniju ranije. Prosečna starost stanovnika Srbije je 42,2 godine, a u pojedinim selima u istočnoj i južnoj Srbiji i preko 50 godina. Na mapi Republike je čak 1.458 naselja u kojima nije rođeno nijedno dete. U poslednjih deset godina u inostranstvo je otišlo da živi i radi 146.500 školovanih ljudi na vrhuncu reproduktivne zrelosti.
Starost nacije i mali broj dece koju rađaju žene u periodu reprodukcije najveći su neprijatelji rasta broja stanovništva Srbije. Republički prosek starosti je 42,2 godine, što nas svrstava među najstarije narode u Evropi, mada postoje i delovi zemlje gde je znatno veći. U Zaječarskom okrugu prosečan žitelj star je 47 godina. U ovom kraju Republike najniža je i stopa nataliteta – svega 6,8 promila. Stručnjaci navode i da je u poslednjih 70 godina prosečan broj dece “po ženi” više nego prepolovljen, čime je sprečena čak i prosta reprodukcija stanovništva.
Foto: Flickr/jonrawlinson
Foto: Flickr/jonrawlinson
Prema procenama Eurostata, broj žitelja Srbije već 2020. godine pašće ispod sedam miliona. Prema postojećim trendovima samo deceniju kasnije populacija od Horgoša do Preševa biće samo 6,8 miliona.
Dosadašnje mere populacione politike, koje se sa više ili manje elana sprovode duže od decenije nisu dale gotovo nikakav rezultat. Situacija je posebno alarmantna u seoskim područjima, gde je plač deteta – ravan čudu. Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da su upravo sela ključ demografske stabilnosti Srbije.
– U gradovima je 2013. godine rođeno 45.657, a umrlo 53.169 ljudi, te je smanjenje stanovnika iznosilo 7.512 – izvodi svoju računicu Zdravković. – U selima je na svet došlo 19.897 dece, a napustio ga 47.131 stanovnik, pa je minus 27.234, što čini čak 78,3 posto ukupnog smanjenjastanovništva. Ovi podaci posebno su zabrinjavajući, jer u selima živi tačno dve petine ukupnog stanovništva Republike.
Zdravković napominje da opstanak srpskog naroda isključivo zavisi od pronalaska eliksira plodnosti koji će vratiti život u sela. Njegove sastojke treba tražiti daleko od sadašnje ekonomske politike.
Foto-ilustracija: Profimedia
Foto-ilustracija: Profimedia
– Izvesno je da će za 50 i više godina biti pisane knjige o Srbima, narodu koji je nestao – bez dileme je Zdravković. – Jedno od rešenja moglo bi da bude osnivanje Fonda za podsticanje nataliteta u seoskim sredinama u iznosu od oko 30 milijardi dinara, koji bi bio finansiran naplaćenim akcizama sa fiksnim udelom. Prikupljena sredstva trebalo bi jednako podeliti svim ženama koje rode decu u seoskim sredinama. To bi bio jasan signal države da joj je stalo do opstanka sela i njenog stanovništva.

 RAZLOZI !!!!

  Srbiji je potpuno drugačija situacija. Zdravstveni radnici u proseku primaju između 300 i 450 evra mesečno. Za razliku od Grčke, u našoj državi najviše plate imaju upravo menadžeri, kojima plata iznosi nešto više od 1.400 evra (prema zvaničnim statistikama).
Foto: Milena Đorđević
Foto: Milena Đorđević
Kada je reč o administrativnim radnicima, tu je prosek plate između 300 i 350 evra, ali za platom marketing stručnjaka ne zaostajemo previše, svega nešto manje od 400 evra, pa je plata onima koji se bave reklamiranjem i istraživanjem tržišta u toj oblasti nešto viša od 1.000 evra.
Ipak, bilo kako bilo, plate u Srbiji na određenim poslovima često su i ispod svakog minimuma, odnosno mnogi ne primaju čak ni zakonom propisani minimalac (25.000 dinara). Kada je reč o penzijama, prosečni grčki penzioner je prošle godine mesečno primao čak 960 evra, dok je prosečan srpski penzioner dobijao tek 200 evra.
S druge strane, svi mi znamo kako je živeti pod inflacijama i udarima mera štednje, da treba pomoći i naći se kada je neko u problemu, ali krajnje vreme bi bilo da se okrenemo svom dvorištu, i prvo u njemu rešimo probleme koji su se nagomilali poslednjih godina, pa tek onda da pomognemo komšiji.
(M. Bojić)


No comments:

Post a Comment