img

img

Wednesday, December 3, 2014

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/453535/Priznanje-Kosova-i-sankcije-Rusiji-za-ulazak-u-EU-Sta-nije-jasno


03. 12. 2014. 08:26h | Beta| foto: Fonet/N. Đ.
veličina teksta:+-

Priznanje Kosova i sankcije Rusiji za ulazak u EU. Šta nije jasno?

Komentara 23
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je od evropskog komesara Johanesa Hana prvi put čuo otvoreno i jasno da Srbija neće biti deo EU sve dok ne reši pitanje Kosova. Nikolić je gostujući na RTS rekao da je od Hana prvi put čuo i drugi eksplicitni uslov za članstvo Srbije u EU, a koji se odnosi na uvođenje sankcija Rusiji.
Han Nikoliću: Većina članica EU ima stav prema Kosovu, vi bi trebalo da se složite sa tim. Članstvo u EU podrazumeva zajedničku spoljnu politiku (dakle - sankcije Rusiji)
 
"Od njega sam čuo da nećemo biti deo EU dok ne rešimo pitanje Kosova. Pitao sam šta to podrazumeva. Rekao je da, pošto većina članica ima stav prema tom pitanju, i mi bi trebalo da se složimo sa tim", kazao je Nikolić i dodao da je u tom razgovoru ponovio da u Srbiji ne postoji čovek koji će priznati Kosovo.
 
"Taj u Srbiji ne postoji u ovom času, nikada... i mislim da sam to provokativno rekao...", kazao je Nikolić i dodao da čak ni neki mediji, koje je nazvao dežurnim, a koji prate svaku njegovu reč nisu smeli da prigovore toj njegovoj izjavi, jer znaju rasploženje građana.
 
Predsednik Srbije je rekao da je o Hanovim izjavama razgovarao sa premijerom Vučićem, ali da to nije hitno pitanje.
 
Prema njegovim recima, važnije je da srpski timovi budu spremni za otvaranje poglavalja, da Srbiju niko ne optužuje za sporost.
 
"Ovo je nešto što je dalekosežno, što traži rešavanje makar tako sto ćemo javno reči to što mislimo", kazao je on.
 
Što se tiče sankcija prema Rusiji, Nikolić je rekao da mu je Han rekao da Srbija još neko vreme može da vodi sopstvenu politiku, jer nije članica EU, ali da članstvo u EU automatski podrazumeva zajedičku spoljnu politliku.
 
- Prvi put smo te dve stvari ekspicitno čuli, kazao je Nikolić.

No comments:

Post a Comment