img

img

Sunday, November 23, 2014

Ukrajinski tajkun dao pare nekome iz Vlade

PANIKA Ukrajinski tajkun dao pare nekome iz Vlade

Ukrajinski kralj gasa Sergej Kurčenko, koji je pre samo četiri dana dobio državljanstvo Srbije, uskoro će ostati bez njega, saznaje „Blic“ .
Sergej Kurčenko
Već je pokrenuta procedura da se državljanstvo Kurčenku oduzme, i to bi trebalo da bude sprovedeno narednih dana.

- Osim ove inicijative, naređena je i hitna istraga kojom će biti utvrđeno kako se desilo da biznismen koji se nalazi na crnoj listi Brisela uopšte dobije srpsko državljanstvo, i naravno ko je uzeo pare za to - navodi naš izvor.

U vrhu države juče su bili šokirani samim saznanjem da je Kurčenko uopšte boravio u Srbiji, dok je otkriće da je dobio državljanstvo izazvalo potpunu paniku.
 
Najbogatiji Ukrajinac

Kurčenko, inače na „Forbsovoj” listi sedmi najbogatiji Ukrajinac, kupio je ukrajinsko izdanje tog lista čim je počeo da piše o poreklu njegove imovine. Osim što poseduje banku, Kurčenkove fime, počev od „Gas Ukrajina“, LNG i NPZ, uglavnom važe za najveće trgovce gasom i naftom. Posle promene vlasti u Ukrajini, otišao je u Moskvu, nakon što mu je Belorusija odbila gostoprimstvo.
Kurčenko nije tražio državljanstvo po uobičajenoj proceduri u MUP-u, niti je to završeno u policiji. Dobio ga je u ponedeljak po ubrzanoj proceduri, što znači da je neko od ministarstava pod čiju oblast se smatra da spada njegova delatnost moralo da da predlog za ovakvo nešto i da se to završi u Vladi.

- To su slučajevi stranaca na privremenom radu u Srbiji, poput recimo sportista gde predlog daje Ministarstvo sporta, te bi recimo u ovom slučaju s obzirom na to da se radi o trgovcu gasom i naftom to moglo da bude Ministarstvo energetike, ali ne mora da znači. Zbog toga će naravno sve biti temeljno ispitano - kaže izvor „Blica“.

Kurčenko nije ni uzeo srpski pasoš, a i naše državljanstvo je, kako sada stvari stoje, imao na svega četiri dana. Vest koju je “Blic” ekskluzivno objavio juče su preneli gotovo svi ukrajinski mediji. Kurčenko, jedan od najbogatijih Ukrajinaca težak više stotina miliona evra, iako rođen u Harkovu u Ukrajini, državljanin je Rusije.

Njegovo ime našlo se na listi osoba koju je EU sastavila kao prvi talas sankcija protiv bivše vlasti u Kijevu koje podrazumevaju zamrzavanje imovine. On se na ovu odluku žalio Savetu Evrope, ali ishod još uvek nije poznat.

Za Kurčenka se navodilo da je desna ruka Aleksandra Janukoviča, sina svrgnutog predsednika Vladimira Janukoviča, ali je on to negirao.

No comments:

Post a Comment