img

img

Wednesday, November 27, 2013

RAT ZA MAFIJAŠKU DRŽAVU: Predstavljena knjiga o Kosovu iz ugla francuskog novinara

Društvo
Autor:
Knjiga otkriva i informacije o pozadini sukoba na Kosovu i Metohiji koje do sada nisu objavljivane ni na francuskom ni na srpskom jeziku
Knjiga o Kosovu iz ugla francuskog novinara: Pjer Pean i Milan Komnenić
Pjer Pean i Milan Komnenić
BEOGRAD - Knjiga "Kosovo - "Pravedni" rat za mafijašku državu", francuskog novinara Pjera Peana, predstavljena je večeras u Beogradu.
Prema rečima Radoša Ljušića, direktora "Službenog glasnika", koji je izdao Peanovu knjigu, francuski novinar je u "zanimljivo pisanoj, čitkoj knjizi" sa dosta emocija pisao o srpsko-albanskom sukobu od 1999. do 2004. na Kosovu i Metohiji, kao i o stanju unutar francuske Vlade, vojske i obaveštajnih službi tih godina.
"On ne brani Srbe od loše politike, ali ističe i zločine Albanaca i NATO politiku koja je tada bila vođena prema Srbiji", rekao je Ljušić na predstavljanju knjige u Zadužbini Ilije M. Kolarca.
Prema njegovim rečima, veliku vrednost Peanove knjige čine dokumenti koje je francuski novinar priložio na kraju knjige, poput intervjua sa pripadnicima francuske obaveštajne službe, a na osnovu kojih se vidi kako je radio i istraživao.
Osnivač francuske humanitarne organizacije koja pretežno sarađuje sa Raško-prizrenskom eparhijom "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon, na tečnom srpskom jeziku, obratio se prisutnima i pročitao nekoliko odlomaka iz knjige svog sunarodnika.
Kako je istakao, knjiga otkriva i informacije o pozadini sukoba na Kosovu i Metohiji koje do sada nisu objavljivane ni na francuskom ni na srpskom jeziku.
"U knjizi saznajemo da je unutar francuske Vlade i vojske postojalo suprotstavljeno mišljenje - jedni su bili bliži OVK, dok su drugi isticali tradicionalnu saradnju dve zemlje", objasnio je Gujon.
Kao ilustraciju Gujon je ukazao na delove knjige koji objašnjavaju razloge za promenu stava tadašnjeg francuskog predsednika Žaka Širaka, koji je u početku bio protiv NATO agresije protiv Srbije, da bi se kasnije, želeći da se Francuska probije u vrh te vojne organizacije, složio sa aktivnostima vojne alijanse.
Prevodilac knjige "Kosovo - "Pravedni" rat za mafijašku državu" Milan Komnenić podvukao je da to delo francuskog novinara ima svoje istorijske, političke, geostrateške, ali i moralne razloge za objavljivanje "bez obzira što je objavljena sa zakašnjenjem".
On je objasnio da se knjiga sastoji iz tri celine - prva, u kojoj se objašnjavaju uzroci i posledice raspada Jugoslavije, druga koja se odnosi na kolektivno i pojedinačno stradanje srpskog življa na Kosovu i Metohiji, poput ispovesti porodica 14 ubijenih Srba žetelaca ubijenih 24. jula 1999. na njivi u selu Staro Gradsko.
U trećem delu Pean je akcenat stavio na ulogu tadašnjeg šefa UNMIKA Bernara Kušnera, jednog od lidera OVK Hašima Tačija i specijalnog izvestioca Evropske unije koji je podneo izveštaj o trgovini organima pretežno srpskih civila na Kosovu i Metohiji Diku Martiju, objasnio je Komnenić.
http://www.vidovitaljubicazec.com/e107/news.php 
 http://www.kurir-info.rs/rat-za-mafijasku-drzavu-predstavljena-knjiga-o-kosovu-iz-ugla-francuskog-novinara-clanak-1106255

No comments:

Post a Comment