img

img

Wednesday, November 20, 2013

 20.11 2013.

Ludaci setaju ulicama i sve ih je vise, o tome vec pisala...http://www.kurir-info.rs/zavrseno-sudenje-mevlidu-jasarevicu-15-godina-robije-za-napad-na-ambasadu-sad-clanak-1095959

 

Apelacioni sud BiH

ZAVRŠENO SUĐENJE: Mevlidu Jašareviću 15 godina robije za napad na ambasadu SAD!

Crna Hronika
Autor:
Tim Tužilaštva BiH koji je vodio ovaj slučaj je uspeo dokazati sve navode iz izmenjene optužnice
Dosta mu vehabizma: Mevlid Jašarević
SARAJEVO - Apelaciono veće Suda BiH izreklo je danas presudu Mevlidu Jašareviću od 15 godina zatvora zbog napada na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.
Tim Tužilaštva BiH koji je vodio ovaj slučaj je uspeo dokazati sve navode iz izmenjene optužnice. Podsećamo da je tužilac prethodno odustao od tačke prema kojoj je Jašarević optužen za organizovanje terorističke grupe.
Jašarević je prvostepenom presudom osuđen za teroristički napad u kojem je ranjen policajac Mirsad Velić i oštećena zgrada Američke ambasade u BiH (Sud je prihvatio procenu da je pričinjena materijalna šteta od 100.000 dolara). Za napad se, kako je Sud konstatovao u decembru prošle godine, Jašarević odlučio zbog “lošeg odnosa SAD-a prema muslimanima u celom svetu”.
Utvrđeno je da je Jašarević došao u Sarajevo ispred zgrade Ambasade SAD-a 28. oktobra prošle godine, uzeo automatsku pušku, municiju i dve ručne bombe i oko 15:30 sati pucao na zgradu. Drugu pušku i tri bombe je sakrio u blizini zgrade na vidno mjesto, a iz puške je pucao oko 50 minuta, nakon čega su ga pripadnici policije pogodili hicem i onesposobili te priveli.
Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić oslobođeni su optužbi za pomaganje u izvršenju tog djela. Jašarević se pri izricanju prvostepene presude nije pojavio u sudnici jer je i ranije u nekoliko navrata isticao da ne poštuje Sud BiH, odnosno državu BiH i njene institucije.
Pri izricanju prvostepene presude sudija Branko Perić je posebno istakao Jašarevićeve riječi da napadi neće prestati njegovim kažnjavanjem, kazavši da to nije samo poruka sudu, već i državi, kojoj to treba biti jasan signal da na ozbiljan način treba pristupiti ovom problemu.

No comments:

Post a Comment