potrošačka korpaFOTO: ILUSTRACIJA / PROMO
Pred početak pregovora države i sindikata o povećanju minimalne cene rada sindikalci su kao jedan od razloga za podizanje minimalca naveli zapanjujući podatak da minimalna korpa namirnica danas u Srbiji košta 36.000 dinara. Koliko je to malo, pokazuje podatak da u nju, između ostalog, ulazi samo osmina čokolade. Zbog toga je predsednik Sindikata „Nezavisnost” Zoran Stojiljković izjavio da bi bilo prirodno tražiti da niko ne radi za platu manju od 300 evra.
Šta zapravo sadrži minimalna potrošačka korpa i koliko je novca potrebno da se zadovolje minimalne potrebe tročlane porodice? Godinama isto, jer se struktura korpe već godina nije menjala, a nadležni smatraju da je ovakva metodologija izračunavanja aktuelna i da nema potrebe da se menja. U čemu je razlika između mini i standardne potrošačke korpe? Prva je, prema standardima Svetske zdravstvene organizacije, pokazatelj koliko je novca potrebno da se doslovno preživi mesec dana, odnosno izračunava količinu hrane u kalorijama neophodnim da bi čovek funkcionisao, navodi "Politika".
FOTO: M. ŠURJANAC / RAS SRBIJA
Ako sagledamo sadržaj srpske minimalne potrošačke korpe, videćemo da ona sadrži osnovne namirnice, ali se o količinama i izboru može diskutovati. Da bi obezbedila statističku minimalnu korpu hrane i preživela, tročlana porodica trebalo bi da izdvoji 16.763 dinara. U toj računici najviše novca će im otići na hleb, meso i mesne prerađevine – 6.500 dinara. U korpi su 22 kilograma belog i 2,5 kilograma ostalih vrsta hleba i samo 200 grama peciva za mesec dana.
Da li je realno da se očekuje da tročlana porodica može da opstane sa 400 grama junećeg mesa, 1,8 kilograma svinjskog i 2,8 kilograma pilećeg mesa. To je, uz uvrštene iznutrice, oko pet kilograma mesa, a najsiromašnija porodica trebalo bi da se zadovolji sa po 200 grama viršli i čajne kobasice mesečno, 900 grama mortadele i 125 grama sardina u ulju. Jelovnik onih koji žive od minimalca, prema statistici, trebalo bi da se zasniva na krompiru, kupusu, pasulju i paradajzu, jer je tih namirnica u korpi najviše. Ima i voća, ali dominiraju jabuke, sa pet kilograma mesečno, a potrošačima sleduje, u najboljem slučaju, i po jedan limun.