img

img

Sunday, April 22, 2018

ekspres restorana "Tajni začin" Dragan Đurić dočekuje goste i pokušava sve da nas vrati ljudskosti

Beogradski restoran nudi besplatne obroke ljudima bez novca i vraća veru u ljude

 

Stefan Milenković

Noizz Maker
Podeli
2.2K
 
Tweet
 
Restoran "Tajni začin" Foto: Dušan Milenković / Noizz.rs
"Ako ste gladni, a nemate novca - ovde uvek možete dobiti neki topli obrok. Platićete kad budete imali novca, a i da ne platite... Niko ne zaslužuje da bude gladan". Ovim rečima vlasnik beogradskog ekspres restorana "Tajni začin" Dragan Đurić dočekuje goste i pokušava sve da nas vrati ljudskosti. Slika humanog natpisa na ulazu je ovih dana postala viralna na društvenim mrežama, ali te reči tu stoje već više od godinu dana, kada je vlasnik i došao na ideju da pomogne ljudima koliko može.
Dragan, zajedno sa suprugom Dušankom i sinom Vladimirom, svakog dana učini dobro delo. Zapravo, više njih. Na ideju je, kaže, došao kada je jedan čovek stajao ispred vitrine sa hranom i preturao po džepovima. Đurić je prišao i pitao ga šta želi da pojede, međutim čovek mu je odgovorio kako nema dovoljno novca. "Nema problema, vidim da ste prvi put", rekao je Dragan i istog trenutka se setio priče uz koju je odrastao.
Foto: Dušan Milenković / Noizz.rs
- Moj otac je 50-ih godina bio šegrt u američkoj ambasadi. U vreme gladi, moja porodica koja je živela ispod Avale u jednom selu, nije imala dovoljno novca. Radnici su ga često slali da im kupuje doručak, međutim, pošto nije mogao da kupi i sebi, često se sklanjao od njih dok oni klopaju da ne bi provoricao pogledima - objašnjava vlasnik restorana za NOIZZ.
Kasnije su ga radnici primetili i prihvatili, ali ta priča ostaje kao nešto zauvek urezano u glavi jednog deteta i proganja vas čitav život. To je pokrenulo Dragana koji kaže da pripada grupi ljudi u kojoj je čovek u centru pažnje.
Gosti restorana Foto: Dušan Milenković / Noizz.rs
Sve se desilo za Uskrs kada je njihova komšinica prolazila sa detetom, videla obaveštenje na vratima i izbacila ga na Facebook, a ostalo je istorija. Bez obzira što se nedavno pročulo za humanost porodice Đurić, broj gostiju je uglavnom isti. Pravila kada su u pitanju gosti koji dolaze na besplatan obrok nema. Nekada dođe pet, a nekada nijedan.
- Da nismo zamračili kao narod, ništa od ovoga ne bi bilo primećeno - govori mi Dragan tokom razgovora.
Kada sam ga pitao šta je tačno hteo da kaže, Dragan objašnjava kako nam je ponestalo etike i morala. Nešto što je zaista bilo sramota videti ranije, sada je potpuno u redu. Kada naiđete na nekoga ko je ljubazan i normalan, prvo što pitate je "izvini, iz koje si ti priče ispao?". Đurića vodi zakon karme "Dobro čini - dobrom se nadaj", zato svoje goste koji dobiju besplatan obrok ne ispituje. Kroz smeh kaže kako im ne traži imovinsku kartu i dodaje da nema utisak da je bilo ko zloupotrebio njihovu humanost.
Foto: Dušan Milenković / Noizz.rs
- Čitam neke komentare u kojima kažu "neka ga bog nagradi". Ja sam već nagrađen, hvala vam. Imam ženu, troje divne dece i sve ostale materijalne stvari padaju u vodu - smatra Dragan.
Ako su neki pomislili da Beograđanin pokušava da promoviše sebe i svoj restoran, ne zaboravite da obaveštenje stoji na ulaznim vratima više od godinu dana. Međutim, Dragan ima poruku i za one koji možda ne veruju u njegovu nesebičnost.
Dragan i njegova supruga Foto: Dušan Milenković / Noizz.rs
- Neka svako u svom domenu učini ono što je do njega, neka vozač autobusa kaže ljudima "dobar dan" pa i to je samo po sebi divna stvar. Posle svakog dobrog dela čovek se oseća sjajno, pa tako je i moja duša ispunjena. Kao što je napisano na kraju mog obaveštenja... Vratimo veru u ljudskost - zaključio je Dragan.
Inače, ovo nije prvi put da Đurići čine dobro delo. Za vreme poplava u Obrenovcu 2014, hranili su 20-ak žena i dece u obližnjem hostelu. Pritom, postoji sjajna akcija za studente Ekonomskog fakulteta koji imaju deset posto popusta, a za svaku dobijenu desetku dobijaju besplatan obrok. Kada finansijska situacija to bude dozvolila, Dragan planira uvođenje stalnog popusta za penzionere, kao i gratis obroka za trudnice.
Foto: Dušan Milenković / Noizz.rs
Porodica Đurić na čelu sa Draganom, održala je čas lepog ponašanja i barem na kratko vratila veru u humanost. Đurić smatra da svako od njegovih kolega može da učini tako nešto, a da li će ostali slediti njegov gest - ostaje da vidimo.

No comments:

Post a Comment