img

img

Friday, January 12, 2018

Američki list: Kako su SAD stale Kini na žulj U BEOGRADU

Američki list: Kako su SAD stale Kini na žulj U BEOGRADU

Tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, NATO alijansa gađala je na stotine meta u Srbiji i na Kosovu, ali je uništenje jedne pokrenulo pravi bes i antiameričke proteste na drugom kraju sveta. Uništena je kineska ambasada u Beogradu.
Ukupno je u napadu bačeno 28.000 bombi i druge vrste municije koje su eksplodirale nad Jugoslavijom. Vilijam Koen, tadašnji sekretar odbrane SAD, opisao je bombardovanje SRJ kao "najprecizniju upotrebu avijacije u istoriji". Kako piše Kajl Mizokami, kolumnista iz San Franciska za "Nešanl interest", "ubijeno je oko 500 civila, što je vrlo mali broj za tu količinu municije". NATO je izjavljivao da su mete "pažljivo birane".
Ipak, 7. maja 1999. godine, kineska ambasada u Beogradu pogođena je sa pet bombi navođenih satelitom koje je izbacio američki bombarder "B-2". U napadu je ubijeno troje kineskih novinara, a još 20 ljudi kineske nacionalnosti je povređeno.
Tadašnji predsednik SAD Bil Klinton javno se izvinio Kini i izrazio "duboko saučešće" i rekao da je napad bio greška. NATO je tvrdio da je imao pogrešnu informaciju i da je od ambasade mislio da je Jugoslovenska federalna direkcija za snabdevanje. Državni sekretar Tomas Pikering krivio je "više faktora i grešaka", kao i da lokacija nove ambasade nije umešena u bazu podataka.
Foto: G. Srdanov / RAS Srbija
Uprkos ubeđivanjima da je napad bio greška, Kinom se proširio talas antiameričkih protesta, u kojem su uništavane američke zgrade. Ispred ambasade u Pekingu policija je blokirala prilaz ambasadi, ali je dozvolila demonstrantima da nastave.
Širom Kine generalno je vladalo mišljenje da je uništavanje ambasade u Beogradu bio nameran čin. Čak ni kineska vlada nije verovala da je ambasada pogođena zbog zastarele mape. Napad, nameran ili ne, pogodio je pravo u negativna osećanja Kine prema strancima, nastala još pre više stotina godina.
Ipak, u isto vreme bilo je i dokaza da je Komunistička partija Kine podsticala antizapadne proteste, piše "Nešenel interest". Kineske vlasti navodno su organizovale proteste preko partijskih kadrova na Univerzitetima. Flaše, kamenje, cigle, farba pa i Molotovljevi kokteli, bačeni su na američku ambasadu u Pekingu. U Čenćduu je zapaljen konzulat. S obzirom na jaku kontrolu Komunističke parije nad državom, teško je ne poverovati da nasilni protesti nisu bili barem delimično odobreni. Ali teško je zamisliti i da su američka vojska i obaveštajni aparat pomešali krov ambasade sa vojnim logističkim centrom.

No comments:

Post a Comment