img

img

Tuesday, March 8, 2016

UZALUD MOLIO FILIPA I MILA Crna Gora isporučila generala Đukića Hrvatskoj

UZALUD MOLIO FILIPA I MILA Crna Gora isporučila generala Đukića Hrvatskoj - Ako su Hrvati bili sigurni u optužnicu za događaj oko brane "Peruča", zašto mu nisu sudili u odsustvu nego su čekali 22 godine da to urade? - pita se Ivanović.

Iz zatvora u Spužu odveden je preko prelaza Debeli brijeg u Split. Pred odlazak oficir pisao Vujanoviću i Đukanoviću
CRNA Gora isporučila je generala Borislava Đukića (68) Hrvatskoj i iz zatvora u Spužu odveden je preko prelaza Debeli brijeg u Split - potvrdila je u utorak za "Novosti" Radmila Đukić, oficirova supruga.
- Advokat mi je samo to javio i ništa više ne znam. Koliko god to čovek očekuje, opet ga pogodi - rekla nam Radmila. - Sa njim uoči izručenja nisam uspela da se čujem. Nisu mu dozvolili da me pozove, ali smo se videli prošle nedelje kad sam mu bila u poseti. Borislav se dobro drži. On je, ipak, oficir, ali nije mu nimalo svejedno, jer zna gde odlazi i šta ga tamo čeka.
Kako "Novosti" saznaju, samo nekoliko sati pre izručenja Hrvatskoj, general Đukić, zamenik komandanta vojske RSK i nekadašnji zapovednik 221. motorizovane brigade Kninskog korpusa JNA, uputio je pismo predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću i premijeru Milu Đukanoviću. Oboleli vojnik, koji se od 18. jula prošle godine nalazio u Spužu, posle odluke Ministarstva pravde Crne Gore da postupi po Interpolovoj poternici zvaničnog Zagreba zbog njegovih navodnih ratnih zločina i rušenja brane na Peruči 1993, obratio se pismom čelnicima crnogorske države da mu spasu život, na čemu će im on i njegova porodica biti večno zahvalni.
PETI UHAPŠENI GENERAL Đukić je peti uhapšeni Srbin na području Crne Gore po poternicama koje je raspisala Hrvatska za ratne zločine. Prema podacima "Veritasa", koji je takođe potvrdio izručenje generala Đukića, na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta su do sada uhapšena 154 Srbina, od kojih je 51 izručen u Hrvatsku.
Đukić je zamolio čelnike Crne Gore da ga ne izruče Županijskom sudu u Splitu, uprkos odluci Ministarstva pravde. U pismu, u koje su "Novosti" imale uvid, general podseća na sve već poznato što se tiče optužnice koju je Hrvatska protiv njega podnela, ocenjujući da mu u toj državi kao Srbinu neće biti omogućeno pravično suđenje:
"Cenim ako ste upoznati da je Vlada Srbije 2015. godine uputila vladi Hrvatske nekoliko protestnih nota. Hrvatski i srpski odnosi su izuzetno opterećeni, politički složeni i prelamaće se i na sudski proces po hrvatskoj optužnici protiv mene, koja je, uveravam vas, prepuna neistina..."
General je uhapšen na tivatskom aerodromu 18. jula 2015. U međuvremenu su Hrvati proširili optužnicu za period od 1991. do 1993, a Županijsko tužilaštvo u Splitu je pokrenulo novu istragu protiv njega i još sedmoro bivših zapovednika vojske i policije Republike Srpske Krajine, stavljajući im na teret ubistva 117 civila i druge zločine.
Njegov advokat Milorad Ivanović je još ranije izjavio za naš list da prema dokazima u koje je on imao uvid, general Đukić u to vreme nije imao komandnu odgovornost, tako da se njegova aktivnost ne može povezati sa generalom Ratkom Mladićem, koji je bio na nekim drugim vojnim komandnim dužnostima.
- Ako su Hrvati bili sigurni u optužnicu za događaj oko brane "Peruča", zašto mu nisu sudili u odsustvu nego su čekali 22 godine da to urade? - pita se Ivanović.

PROTEST OFICIRA SRBIJE
KLUB generala i admirala Srbije uputio je pismo predsedniku i premijeru Srbije, ministrima odbrane, pravde i spoljnih poslova, kao i načelniku Generalštaba VS, ali i ambasadoru Crne Gore u kom protestuje zbog izručenja Đukića.
U pismu podsećaju da je general Đukić uhapšen 18. jula 2015. u Crnoj Gori, po tajnoj hrvatskoj poternici kao državljanin Srbije. Klub generala i admirala obratio se tim povodom nadležnim organima u Beogradu sa predlogom da naša država zatraži njegovo izručenje Srbiji. To je i urađeno.
- General je 29. februara dobio rešenje ministra pravde Crne Gore o izručenju Hrvatskoj, bez prava žalbe. Klub generala i admirala najoštrije protestuje protiv takvog postupanja organa vlasti Crne Gore i traži da državni organi Srbije preduzmu sve što mogu da zaštite generala Đukića i druge građane Srbije od neopravdanog i politički motivisanog progona - stoji u pismu.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:594556-Crna-Gora-isporucila-generala-Djukica-Hrvatskoj

No comments:

Post a Comment