img

img

Monday, April 28, 2014

Zakon o imovini Jevreja stradalih u holokaustu

Zakon o imovini Jevreja stradalih u holokaustu

Tanjug | utorak, 25.02.2014. | 12:41

Srbija bi trebalo da donese zakon koji bi se bavio statusom imovine oduzete od jevrejske zajednice tokom holokausta u Drugom svetskom ratu
U fokusu bi imao imovinu bez naslednika koja je posle rata nacionalizovana, budući da su čitave porodice koje su bili njeni vlasnici ubijene.

Na današnjoj konferenciji "Nacionalizacija, konfiskacija i restitucija - istorijska, zakonska, ekonomska i politička pitanja", u organizaciji Agencije za restituciju, izraženo je očekivanje da bi takav zakon mogao biti usvojen u roku od šest meseci.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić je, otvarajući konferenciju koja je okupila predstavnike ministarstva, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija koje se bave ovim pitanjem, podestio da je tokom Drugog svetskog rata u Srbiji ubijeno 90 odsto članova jevrejske zajednice i da je pred današnjom generacijom moralna obaveza da ispravi deo nepravde i koliko god je moguće otklone posledice holokausta.

On je objasnio da su u drugim državama, kada je reč o imovini bez naslednika koja je oduzeta od Jevreja, obično formirani fondovi kojima zajednički upravljaju država i jevrejska zajednica.

"Srbija će imati specifična rešenja, ali okvir je taj - da se formira entitet kojim bi upravljala jevrejska zajednica, država i eventualno neko iz svetske jevrejske zajednice", objasnio je Sekulić. http://www.akter.co.rs/27-drutvo/76517-zakon-o-imovini-jevreja-stradalih-u-holokaustu.html

No comments:

Post a Comment