img

img

Thursday, January 23, 2014


Zoran mamutović tragično okončao život

Obesio se jer nije imao 1.000 dinara za lekove

Zoran Mamutović (65) iz Žitorađe obesio se pre desetak dana jer mu lokalna vlast i Centar za socijalno u toj opštini nisu dali 1.000 dinara da bi kupio lekove.
Dejan Mahmutović pokazuje očevo oproštajno pismo
U oproštajnom pismu koje je ostavio porodici on tvrdi da je više puta tražio pomoć od nadležnih institucija kako bi sa svojom suprugom mogao da preživi, ali je stalno nailazio na zatvorena vrata. Porodica tvrdi da se u očaju i zbog nemaštine odlučio da digne ruku na sebe.

- U vreme novogodišnjih i božićnih praznika, lokalna samouprava u Žitorađi je podelila oko 570.000 dinara navodno najugroženijim stanovnicima. Moj otac je nekoliko puta tražio da mu daju bar 1.000 dinara za lekove, ali niko od nadležnih nije hteo da čuje njegove očajne apele. Na kraju se obesio za jedno drvo koje je udaljeno stotinak metara od kuće u kojoj je živeo. Kasnije smo našli oproštajno pismo koje smo predali policiji - kaže sin pokojnog Zorana Dejan Mamutović.

 
Kome ide pomoć

Oproštajno pismo je prosleđeno policiji i porodica očekuje da se istraži kako se deli pomoć u opštini. Smatraju da se dobija po prijateljskim, partijskim i rodbinskim vezama.
On tvrdi da desetočlana porodica Mamutović živi u teškim finansijskim i materijalnim uslovima, da u kući nemaju struju već pet godina i da bukvalno spavaju na patosu. Preživljavaju i hrane se mrvicama i ostacima hrane koje pronađu na ulici.

- Naša deca nikada nisu gledala televizor, često trpe gladna jer nemamo ni za osnovne namirnice, a pokojni otac Zoran već dugi niz godina bio je bolestan i nije mogao bez lekova. Kobnog dana je obijao vrata Opštine, Centra za socijalni rad, ali niko nije hteo da mu pomogne. Iako se čitav život mučio i znao samo za glad i sirotinju. Odlučio je da se obesi - priča Dejan.

Predsednik opštine Žitorađa Goran Stojković potvrđuje da je lokalna samouprava pred novogodišnje i božićne praznike delila određenu vrstu pomoći najugroženijima i da porodica Mamutović po jasnim kriterijumima koji su važili za sve nije dobila pomoć.
 
Jeo mrvice
Zoran je preživljavao sakupljajući mrvice i ostake hrane koje pronađe na ulici
- S obzirom na to da je u više navrata dobijao socijalnu pomoć, odlučili smo se da ga ovoga puta izostavimo sa spiska. Nažalost, mi smo siromašna opština i nemoguće je obezbediti novac u onoj meri u kojoj je dovoljno da se namire osnovne životne potrebe ugroženih - kaže predsednik Stojković.

U opštini tvrde da je to porodica koja je dobijala najviše pomoći od svih drugih ugroženih stanovnika u Žitorađi.

- Zoran je bio korisnik stalne socijalne pomoći, baš kao i njegov sin i unuk. Osim toga, u više navrata smo dodeljivali i trenutnu materijalnu pomoć, a zbog problema sa strujom opština im je kupila agregat koji su oni nekoliko dana nakon toga prodali. Pre dve godine kada im se zapalila kuća, izdvojili smo određena sredstva za sanaciju krova, ali su oni i to potrošili - tvrde u opštini.http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/436438/Obesio-se--jer-nije--imao-1000-dinara-za--lekove 

No comments:

Post a Comment