img

img

Monday, January 11, 2016

Vučić: Srbija radi na jačanju svojih vojnih kapaciteta

Vučić: Srbija radi na jačanju svojih vojnih kapaciteta

Premijer Aleksandar Vučić istakao je da Srbija neće nikome biti laka meta i da zato radi na jačanju svojih vojnih kapaciteta. Premijer Srbije je sa zamenikom ruskog premijera Dmitrijem Rogozinom razgovarao o ekonomiji, a dvojica zvaničnika su saglasna da postoji prostor za unapređenje saradnje.
Aleksandar Vučić je nakon razgovora sa Rogozinom rekao da je tema bila i vojnotehnička saradnja, naglasivši da želi da poruči nekim analitičarima, koji tvrde da država obmanjuje javnost, a oni reaguju na poluinformacije koje pročitaju, da Srbija pre svega radi na jačanju sopstvenih kapaciteta.
Pripremila Marija Savić Stamenić

Vučić: Voleo bih da izbegnem vanredne izbore

Vučić je rekao da još nema definitivne odluke da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora, da bi lično voleo da ih izbegne, ali da postoje oni koji ih žele.
Upitan da li to što je ranije rekao da mu "ne miriše na izbore" znači da definitivno neće biti vanrednih parlamentarnih izbora, Vučić je odgovorio: "Nisam rekao ništa definitivno, rekao sam da bih voleo da ih izbegnem", rekao je Vučić.
On je, međutim, dodao da mnogi žele vanredne izbore i da se "lako ujedine i pronađu oni koji bi da ratuju sa celim svetom, koji bi da izgubimo pola muškog stanovništva glumeći da su velike patriote, sa onima koji bi priznali nezavisnost ne samo Kosova, već i Vojvodine, Sandžaka".
"Po tome vidim koliko je naša politika dobra, normalna, pristojna i razumna", rekao je Vučić i dodao da mu je lepo da ih vidi tako ujedinjene u svojim stavovima.
"Pojačavamo svoju proizvodnju. Ove godine videćete prvi put našu serijsku proizvodnju 'nore', 'lazara 2 i 3', koje će koristiti naša vojska. Ne ide novac iz budžeta već od naših državnih kompanija", objasnio je Vučić, poručivši "neznalicama" da ne mogu da objašnjavaju ono što ne znaju".
Morate nešto da znate da biste mogli da razumete, a ne da pročitate poluinformacije na nekim sajtovima i držite politička predavanja svima drugima, naglasio je premijer.
Srbija je, kako je ponovio, za mir, punu stabilnost u regionu, za najbolje odnose sa svim susedima.
"Nikada nikoga Srbija neće napasti, ali mora da bude u stanju da u svakom trenutku zaštiti svoju teritoriju i građane. Na pretnje nekih drugih, onih koji ne odustaju od nabavljanja veoma snažnog ofanzivnog oružja, ćutimo, ne radimo ništa", istakao je Vučić.
Takođe je zahvalio Ruskoj Federaciji što poštuje odluku Srbije da bude neutralna.
Istakao je da zemlje u regionu imaju obaveze, kada je u pitanju naoružanje, ali i po Dejtonskom sporazumu, kao i drugim ugovorima, što drugi ne poštuju i tvrde da je Srbija nervozna.
"Ja nisam nervozan nego zabrinut. Balističke rakete i lansirne rampe koje su planirane da se nabave u Hrvatskoj imaju domet od 300 i 350 kilometara. Možete iz Zagreba ili bilo kog drugog mesta da gađate bilo koje mesto u centralnoj Srbiji", rekao je premijer odgovarajući na pitanja novinara.
Istakavši da su sve zemlje u okruženju članice NATO, a samo Srbija vojno neutralna, Vučić je primetio da ne vidi potrebu za nabavkom ofanzivnog oružja.
"Mi smo vojno neutralni, ne idemo ni u jedan vojni savez, čuvamo ljumoborno svoju slobodu. Ne treba da govore da je naša pretnja to što hoćemo da zaštitimo svoju zemlju, jer je to naša ustavna obaveza, a ne pretnja. Za koga se to neko sprema, to treba da kaže, jer se oružje sigurno ne uzima za muzeje", naveo je Vučić.


Vučić: Da budemo svoji na svome i da nas niko ne dira; Rogozin: Rusija će razmotriti zahtev o nabavci S300

ponedeljak, 11.01.2016. u 11:34
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Politika/2169464/Vu%C4%8Di%C4%87%3A+Srbija+radi+na+ja%C4%8Danju+svojih+vojnih+kapaciteta.html
Премијер Александар Вучић са замеником премијера Русије Рогозином (Фото Бета /М.М.)
Premijer Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija radi na jačanju svojih vojnih kapaciteta i da novac za nabavku 'nora' i 'lazara' 2 i 3 ne ide iz državnog budžeta, poručivši da Srbija neće sasvim sigurno biti žrtva ničije agresije i laka meta.
 http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Politika/2169464/Vu%C4%8Di%C4%87%3A+Srbija+radi+na+ja%C4%8Danju+svojih+vojnih+kapaciteta.html

No comments:

Post a Comment