img

img

Friday, January 15, 2016

Спутњик: Руски ПВО у Србији одржаће равнотежу на Балкану

Спутњик: Руски ПВО у Србији одржаће равнотежу на Балкану

Ако планови Србије о добијању ПВО система и ловаца "миг 29" од Русије буду успешни, добијено наоружање обновиће равнотежу на Балкану, која би могла да буде нарушена плановима Хрватске да од САД купи оперативно-тактичке ракете МГМ-140 АТАЦМС, пише лист "Комерсант", преноси "Спутњик".
Према подацима извора Комерсанта, Београд се обратио Москви поводом руског ПВО система пошто је Хрватска саопштила да намерава да од САД набави оперативно-тактичке ракете МГМ-140 АТАЦМС, које могу да обарају циљеве на растојању од 300 километара.
Борбени авион миг-29
Борбени авион миг-29
"Српска војска сматра да ће појављивање таквог оружја на Балкану променити равнотежу снага у региону, али помоћ од оних који их тако активно зову у НАТО нису дочекали. И били су принуђени да се обрате нама", каже извор.
Српски захтев већ је упућен у Русију. Специјална комисија за војнотехничку сарадњу двеју земаља размотриће га до краја јануара, о чему је недавно говорио и руски вицепремијер Дмитриј Рогозин.
"Ми ћемо тај списак проучити с највећом пажњом, размотрићемо га и у складу с могућностима испунити", обећао је Рогозин.
Према подацима Комерсанта, српску војску интересују пре свега системи ПВО средњег ("бук" и "тор") и малог ("панцир-С1") домета.
Што се тиче питања о испоруци комплекса земља–ваздух С-300, током сусрета у Београду оно није потегнуто, пошто српски војни буџет не допушта такву врсту куповине.
Поред тога, према информацијама листа, Министарство одбране Србије намерава да попуни свој авио-парк с неколико ловаца типа "миг 29".
Српска војска сада има десет авиона "миг 29" (рачунајући шест купљених од Русије 2013. године), једанаест авиона "миг 21", као и неколико десетина ловаца "Ј-22 орао", пише Спутњик.
Извори Комерсанта тврде да ако Москва и Београд усагласе количину неопходних система ПВО и авиона, они ће бити испоручивани из постојећих ресурса Министарства одбране Русије, уз накнадну модернизацију.
Та варијанта ће за Србију бити и бржа и јефтинија, пише лист и наводи да ће то омогућити очување баланса снага у балканском региону.

No comments:

Post a Comment